tiistaina, heinäkuuta 02, 2013

Latviasta takaisin Viroon



Ventspils taakse jää
 Tiistain lähtö oli taas anivarhain klo 5.30 ja minäkin nousin ylös. Aamu oli kylmä: rannassa vain 10 astetta, mutta heti merelle päästyämme lämpötila nousi 15 asteeseen, varmaankin 18 asteisen meriveden ansiosta. Aallonmurtajan sisäpuolella nostimme purjeet ja aamupäivällä tuulta oli 5-9 m/s. Tuulen suunta oli aluksi etelästä, mutta kääntyi päivän aikana lounaan ja lännen kautta luoteeseen, samalla tuuli koko ajan heikkeni. Alku ja loppu päivän matkasta oli keikuttelevaa aallokkoa, aluksi myötäaallokon vuoksi ja lopuksi ristiaallokkoa.


Vähän ennen klo 15 olin pesemässä perunoita sisällä, kun kuului kolaus ja sitten Arin huudahdus. Ihmettelin, mitä tapahtui. Jokin metalliosa oli pudonnut ylhäältä kannelle ja ensimmäisenä oli pelko, että keulastaagin kiinnityksestä olisi jotakin irronnut. Purje kuitenkin rullautui ihan hyvin sisään. Hetken päästä keksimme, että isopurjeen yhden läpilatan kohdalla olevasta liukuratsastajastahan se osa oli, eikä juuri sillä hetkellä näyttänyt haittaavan purjehtimista. Niinpä vähän aikaa jatkoimme vielä purjein, mutta sitten tuuli heikkeni edelleen ja siirryimme koneajoon. (Illalla saimme ratsastajan korjattua, kun veneen varastoista löytyi sopiva sokkatappi.)


Kumpi ehtii ensin, me vai sade rantaan?
Klo 18.20 rantauduimme Ruhnun saarella olevaan Ringsun satamaan. Matkaa oli takana 66 mailia. Kuten niin montaa muutakin Viron satamaa, niin myös Ringsun satamaa on uudistettu ihan viime vuosina ja siellä on siistit suihkutilat ja hyvät laiturit. Saunakin olisi, mutta siitä on eri maksu (20 € eli sama kuin satamamaksu). Hiljaista ja rauhallista oli laitureilla, kun meidän lisäksemme oli vain kaksi muuta suomalaista, yksi saksalainen ja yksi virolainen vierasvene.
Vuokrasimme polkupyörät (1 € / tunti) ja pyöräilimme parin kilometrin matkan läheiseen kylään, jossa ei tosin ollut oikein mitään, ainakaan näin illalla. Kauppa siellä olisi ollut ja kirkko, mutta ne eivät olleet auki. Jo veneellä satamaa lähestyessämme oli synkkiä pilviä lähistöllä ja nyt pyöräillessämme saimme pienen sadekuuron niskaamme. Tunnissa ehdimme hyvin katsella saarta, sillä ei sen pituus ole montaa kilometriä.

Ei kommentteja: