sunnuntaina, kesäkuuta 17, 2018

Maarianhaminasta Götan kanavan suulle

Marhällan - Maarianhamina taakse jää

Keskiviikkona 13.6. Ari irrotti köydet Maarianhaminan länsisatamassa klo 5 kauniissa auringonpaisteessa. Lämpötila oli aamulla vain 7 astetta, mutta nopeasti päivä lämpeni. Kevyessä luoteistuulessa matka eteni purjein, kunnes minun herätessä puoli yhdeksän tienoilla tuuli hiipui ja jonkin aikaa ajettiin koneella. Suomen aikaa vähän jälkeen klo 10 olimme jo Ruotsin puolella majakoitten välissä.

Huomaa tuo tötterö Viking Gracen kannella - 24 mteriä korkea roottoripurje

Maarianhaminasta lähtiessämme aikomuksemme oli mennä Tukholmaan, koska luvassa olisi parin päivän päästä kovia etelän puoleisia tuulia, jotka olisivat siis meille vastatuulia. Nyt ennuste olikin vähän muuttunut ja totesimme ehtivämme Nynäshamniin ennen kovien tuulien tuloa, joten päätimme jättää Tukholman väliin, vaan suuntasimme kohti Bullandötä. Välillä etenimme taas purjein, kunnes sitten tuuli hiipui ja vaihtui vastaiseksi. Bullandössä olimme klo 17.10 Ruotsin aikaa ja matkaa tuli 67 mailia. Bullandö on suojainen kotisatama, jossa on myös vieraspaikkoja. Siellä on uudehko, upea sauna, jossa on koko seinän kokoinen (peili-)ikkuna venesatamaa kohti.

Bullandö

Seuraavana päivänä oli lämmin aamu ja vastatuuleen mennessä oli toistaiseksi lämpimin keli. Päivän matkaksi Bullandösta Nynäshamniin loki näytti 41 mailia. Todellisuudessa matka on hieman lyhyempi, sillä meillä oli vastavirtaa 0,5-1 solmun verran.

Perjantaina 15.6. oli sitten sitä luvattua melko kovaa (10-13 m/s) etelätuulta ja me vietimme päivän Nynäshamnissa. Minulla meni suuri osa päivästä työhommissa etälukion opinto-opasta oikolukiessa, mutta ehdin toki kävelylenkinkin tehdä lämpimässä (yli 20 astetta), mutta tuulisessa kelissä.

Tässä vaiheessa viimeistään päätimme, ettemme jatka matkaa Etelä-Itämerelle. Arin selkä ja issiashermon vaivaama jalka oli kyllä parempi kuin alkumatkasta, mutta vaivasi silti jatkuvasti. Lisäksi parin päivän päästä oli taas tiedossa kovia tuulia ja lämpötilatkin uhkasivat laskea. Lähtiessämme olimme kaikille sanoneet, ettei meillä ole mitään tarkkoja reittisuunnitelmia, vaan vaihtoehtoina on Saksa, Tanska, Götan kanava tai Tukholman saaristo. Nyt päätimme valita näistä Götan kanavan.

Lauantaiaamuna tuuli oli heikkoa luoteen suunnasta. Ari irrotti köydet klo 6.10 ja aika nopeasti nosti purjeet. Minä heräsin Landsortin kärjessä. 

Landsort
Tuuli käyttäytyi aivan sääennusteen mukaisesti eli hiipui ennen puolta päivää, jolloin tuli parin tunnin koneajopätkä ja sitten virisi uudelleen ensin etelä- ja sitten kaakkoistuulena. Alkumatkasta oli jopa solmun myötävirta, joka jossakin vaiheessa muuttui puolen solmun vastavirraksi. Ennen Arkösundia nähtiin pari hyljettä. 

Leppoisaa purjehdusta kohti Arkösundia

Alun perin oli aikomuksemme mennä Arkösundiin, mutta kun purjeet niin mukavasti kuljettivat, niin päätimme jatkaa matkaa suoraan Götan kanavan alasululle. Matkalla näimme pienen saaren, johon olimme kiinnittäneet huomiota vuonna 1994, jolloin näimme ensimmäisen kerran kyseisen saaren, jonka olivat tuolloin merimetsot valloittaneet. Tuo on jäänyt erityisesti mieleen, sillä se oli luultavasti ensimmäinen kerta, kun ylipäätään näimme merimetsoja. Ne ovat vasta myöhemmin levinneet Suomeen. Nyt huomasimme merimetsojen hylänneen saaren ja saaren kasvillisuus oli osittain palautunut: vihreitä pensaita kasvoi, mutta edelleen oli kuolleen näköisiä puita.  

Merimetsojen jäjiltä jo melko vihreä saari

Olimme Memissä perillä klo 18.20. Kanava on auki vain klo 18 asti, joten jäimme yöpymään ensimmäisen sulun alapuolelle. Päivän matkaksi tuli 63 mailia, joka leppoisassa kelissä tuntui menneen kovin kevyesti. Lämpötilakin oli päivällä 23 astetta.






Ei kommentteja: