lauantaina, kesäkuuta 28, 2014

Tukholmassa


Wasahamnia
Täällä Tukholman Wasahamnissa huomaa, että kesälomakausi on alkanut, sillä aika täynnä satama on ollut koko ajan ja paljon on suomalaisiakin veneitä. Saavuttuamme keskiviikkona 25.6. minä kävin vielä illalla aivan vieressä olevassa Abba-museossa. Torstaina Ari puuhaili veneellä (laittoi mm. keväällä ostetun navtexin uuden antennin paikalleen) ja minä käyskentelin kaupungilla. Illaksi olimme varanneet kolme konetta pyykkiä varten. Täällä pyykkikoneet ovat ilmaisia, joten tilaisuus kannattaa käyttää hyödykseen, jos vain varauskirjassa on vapaata. Kuivauskoneita on vain yksi, mutta se on niin iso ja tehokas, että siinä kuivuu kolmekin koneellista nopeasti (yksi aina puolessa tunnissa ellei nopeamminkin).

Perjantaina 27.6. kävimme parissa lähellä olevassa museossa ja naapurisaarella (Skeppsholmenilla) katselemassa sunnuntaina Gotland Runt  -kisaan starttaavia veneitä. Aiemmin kisan lähtö on ollut ulkosaaristossa Sandhamnin edustalta mutta nykyisin aivan Tukholman keskustasta. Lauantaina osa veneistä osallistuu parinkymmenen mailin pituiseen Inshore Race -kilpailu, jonka lähtö ja maali ovat Tukholman keskustassa. Sunnuntaina on sitten varsinainen Gotland Runtin Offshore Race -kilpailu, jossa veneet kiertävät Gotlannin, jolloin matkaa tulee noin 350 mailia ja maali on Sandhamnin edustalla. Tämä on iso tapahtuma, reilut 250 venettä, ja huomattavaa on se, että lähtöjen ajaksi on huviliikenne kielletty kokonaan Tukholman keskustan lähistöllä.
Yksi viidestä Gotland Runtin veneille varatuista laitureista
Gamla Stan Skeppsholmenilta päin

Tänään lauantaina olemme edelleen Tukholmassa. Katselimme Inshore-kilpailun lähtöjä ja kävimme pitkästä aikaan Skanssenilla.
Skanssenilla
Skanssenin kirkko, jota alettiin juuri valmistella häitä varten
Skanssenin malli puiden pinoamisesta
Skanssenin erään 1800-luvun talon komeita seinämaalauksia
Skanssenin poseeraja - näin läheltä näitä ei merellä näe
Näkymä Skanssenilta
Huomenna on tarkoitus lähteä itään päin. Täytyy pitää huoli, että lähdemme ajoissa, sillä Gotland Runtin takia suljettu vesialue ulottuu täältä Djurgårdenilta itään päin noin 3 mailia ja huomenna se on suljettu klo 9.30-15. Sulkualuetta valvovat poliisin, merivartioston ja järjestäjien eli KSSS:n veneet. Tänään yksi englantilainen purjevene käännytettiin takaisin, kun se yritti lähteä tämänpäiväisen kisan aikana.
Päivälämpötilat ovat olleet jo vähän mukavampia, noin 18 astetta, yöt edelleen kylmiä, torstaiaamuna oli vain 6 astetta mutta tänäaamuna peräti 10 astetta. Jospa se tästä taas kunnon kesäksi muuttuisi!

Ei kommentteja: