perjantaina, kesäkuuta 20, 2014

Nynäshamnissa

Torstain 12.6. vietimme Nynäshamnissa.
 
 
Alppiruusujen kukintaa parhaimmillaan
Päivä oli edelleen aurinkoinen ja lähes helteinen. Pesimme pyykkiä, siivosimme, lenkkeilimme ja pohdimme, miten matkamme jatkuu, kun jatkossa ennusteiden mukaan sää kylmenee. Päivän mittaan sääennusteita tutkittuamme ja eri vaihtoehtoja pohdittuamme päädyimme ajatukseen jättää vene Nynäshamniin ja lähteä automatkailemaan. Nynäshamniin on edullista jättää vene ja meillä oli hyvä suojaisa paikka aivan rantaravintoloiden edessä. Normaalisti vieraspaikan hinta on aika paljon, 300 kruunua + sähkö 50 kruunua, mutta jos jättää miehittämättömän veneen, niin se on 150 kruunua vuorokausi tai 500 kruunua viikko. Tuo viikon hinta ei tuntunut paljolta. Vuokrasimme polkupyörät ja kävimme sopimassa auton vuokrauksen muutaman kilometrin päästä aamuksi valmiiksi. Autovuokraamossa ollessamme tummat pilvet lähestyivät, alkoi jyristä ja satoi kaatamalla, seassa reilun kokoisia rakeita. Odottelimme aikamme sisätiloissa ja ihmettelimme sateen ja rakeiden määrää. Autovuokraamon kaveri olisi jo ollut valmis kyyditsemään meidät ja pyörämme pakettiautollaan takaisin rantaan, mutta sitten sade meni yhtä nopeasti ohitse, kuin se oli alkanutkin. Ulos astuessamme huomasimme, että lämpötila oli laskenut varmaankin 10-15 astetta - oli vähän viileä paluumatka. Vielä veneelle saavuttuamme istuinkaukalossa oli rakeita sulamatta.
Satoipa tosi isoja rakeita

Perjantaista 13.6. torstai-iltaan 19.6. nautimme Norjan maisemista kauniissa auringonpaisteessa ja lämpimässä säässä (20 asteen molemmin puolin). Katselimme Oslon ja Bergenin nähtävyyksiä, patikoimme muutamaan otteeseen tuntureilla/vuorilla ja ihastelimme Jotunheimenin tunturialuetta. Lapsuudessani reissasimme joka kesä Norjassa ja Ruotsissa ja Jotunheimenin alue oli jo tuolloin jäänyt pysyvästi mieleeni. Nytkin tästä Norjan reissusta nautimme todella paljon.

Nyt pe 20.6. vietämme juhannusaattoa Nynäshamnissa. Sää on puolipilvinen ja kylmä, vain 13 astetta. Yhtä kylmiä juhannuksia on Ruotsissa ollut tosi harvoin. Suomessa oli kuluneella viikolla vieläkin kylmempää. Perinteiseen tapaan Ruotsissa ei ole kokkoja, vaan juhannussalko koristellaan ja nostetaan pystyyn jo iltapäivästä. Kävimme läheisellä kotiseutumuseolla tätä katselemassa. Paikalla oli paljon väkeä kalseasta säästä huolimatta. Veneen keulan edessä on Nynäshamnin savustamo, josta olemme hankkineet tämän juhannusaaton päivällistarpeet eli savukalaa uusien perunoiden kera ja mansikoita jälkiruuaksi. Tällainen juhannus meillä tällä kertaa.
 
Väkeä on ja salon pystytys alkaa
 
 

Ei kommentteja: