maanantaina, kesäkuuta 23, 2014

Nynäshamnista Öjaan (Landsortiin)


Juhannuspäivän 21.6. olimme edelleen Nynäshamnissa. Aamu oli kylmä, vain 8 astetta ja päivälläkään lämpötila ei noussut kuin 13 asteeseen. Ruotsissa uutisoitiin kylmästä juhannussäästä ja Suomessa oli ollut kylmin juhannus 30 vuoteen. Meillä veneessä riitti lämmintä ja aika kului paitsi lukien niin myös vähän töitä tehden (tulipahan oikoluettua ensi lukuvuoden etälukion opinto-opas). Sunnuntai jatkui samoissa merkeissä sään suhteen: välillä paistoi aurinko, välillä tuli sadekuuroja ja lämpötila oli lauantain lukemissa. Veneen kevätkunnostuksessa oli vielä jäänyt pari hommaa tekemättä ja nyt oli sopiva hoitaa ne kuntoon: septin huohotinletkun vaihtaminen ja mastovalojen tsekkaaminen. Molemmat tulivat kuntoon. Kävimme päivällä vielä septin tyhjennyspaikalla ja samalla totesimme, että nyt tuntui olevan veneen oma septin tyhjennyspumppukin kunnossa.
Monenlaisia veneitä löytyi kävelylenkin varrelta

Nynäshamnin kirkko ainakin näkyy kauas
 
Kylmien säiden alettua olimme jo tehneet päätöksen, ettemme tänä kesänä lähde pitkälle eli olimme hylänneet ajatuksen Etelä-Itämerestä. Tuulet olisivat kyllä olleet suopeita etelään menolle, sillä pohjoistuulia oli jatkunut jo useamman päivän. Meitä ei kuitenkaan nyt houkutellut lähteä merelle tekemään pitkiä purjehduspäiviä vain reilun 10 asteen lämpötilassa, varsinkin kun meillä ei ollut mielessä mitään tiettyä kohdetta tälle kesälle. Päätimme siis vain nauttia veneellä oleilusta, lukemisesta, kävelylenkeistä ja välillä siirtyä paikasta toiseen.

Vähitellen alkoi tuntua, että niin mukava paikka kuin Nynäshamn onkin, niin nyt oli jo aika siirtyä muualle. Nynäshamnista noin 10 mailia etelään on Öjan saari (Landsort), jonka ohitse olemme lukuisia kertoja purjehtineet, mutta emme ole koskaan siellä käyneet. Nyt päätimme korjata tämän puutteen.

Maanantaina 23.6. auringonpaisteessa purjehdimme pelkällä keulapurjeella noin 5 m/s luoteistuulessa tuon parituntisen matkan. Heti perämme Öjan pohjoisosassa olevaan vierassatamaan tuli myös kaksi muuta suomalaista purjevenettä ja lisäksemme siellä oli yksi ruotsalainen moottorivene. Vähissä olivat veneet. Aika pian laituriin kiinnityttyämme tuuli alkoi yltyä ja illalla puhalsi 10-11 m/s ja satoi. Vaikkei aallokolla ollut pitkää matkaa saapua satamaan, niin se tuli ikävästi sivusta ja me kolme purjevenettä keikuimme aika lailla (moottorivene ei, kun se oli kylkikiinnityksessä keula tuulta päin). Yöksi tuulen suunta muuttui sen verran, että hyvin nukutti.

Öjan pohjoisosan vähän mitään sanomaton vierassatama

Ei kommentteja: