sunnuntaina, heinäkuuta 08, 2012

Bornholmilta Kalmariin



Aamun tyyneyttä
 Lauantaiaamuna 7.7. oli kaunis auringonpaiste, kun Ari klo 5.10 lähti laiturista liikkeelle. Tuuli oli olematon, joten koneajoa oli edessä. Klo 6 hän herätti minutkin, kun oli tullut todella sankka sumu. Tutka ja AIS oli päällä, onhan Bornholmin pohjoispuolella hyvin vilkas laivaväylä. AISista nähtiin laivat ja tutkasta puolestaan ainakin osa verkkomerkeistä ja mahdolliset pienemmät alukset, joissa ei ole lähettävää AISia. Kun olimme selvinneet Bornholmin verkkoalueen ohitse, menin takaisin nukkumaan. Sinänsä verkkoja ei tarvitse kokonaan kierrellä, sillä ne eivät yleensä ole pinnassa, mutta täytyy niitä kuitenkin koettaa sen verran nähdä, ettei tule ihan verkkomerkkien päälle ajettua.
Aamun usvaa, ei vielä sankkaa sumua
AIS ja tutka kertoivat, että kyllä muitakin oli liikkeellä
Heikkoa tuulta jatkui melkein Utklippanille (Ruotsin rannikolle) asti ja vasta klo 14.30 nostimme purjeet. Sumu jatkui vielä pari tuntia, mutta sitten sumun hävitessä loppui tuulikin. Päivän mittaan se vähäinen tuuli, mitä oli ollut, vaihteli koillisesta pohjoisen kautta länteen ja lopulta etelään. Vielä kerran yritimme illan aikana purjehtia, mutta vajaaksi tunniksi yritys jäi.

Aamulla lähdimme liikkeelle ajatuksella mennä suoraan Kalmariin. Illan mittaan koneella ajaessamme pohdimme muitakin vaihtoehtoja, mutta kiikaroidessamme Kristianopel näytti kovin täydeltä ja Bergkvara olisi tehnyt sen verran mutkaa, että lopulta päädyimme jatkamaan Kalmariin. Sinne saavuimme jälleen kerran pimeässä juuri vuorokauden vaihtuessa ja matkaa tuli reilut 100 mailia. Luulen, että olemme useammin saapuneet etelän suunnasta Kalmariin pimeässä kuin valoisassa. Kalmar on siitä hyvä paikka, että sinne on helppo tulla pimeässäkin ja tähän asti sieltä on aina löytynyt helposti paikka, nytkin oli jopa valinnanvaraa. Yö oli ihanan lämmin, tuolloin puolen yön aikaan oli vielä 20 astetta ja merivesikin oli edellispäiviä lämpimämpää: Kalmarsundissa se oli jo 18 astetta ja nyt satama-altaassa 20,4 asteista.
Lokki kuolleen hylkeen kimpussa Kalmarsundin eteläpäässä

Ei kommentteja: