sunnuntaina, heinäkuuta 01, 2012

Simrishamnissa ja automatkailua

Perjantaille 29.6. oli luvattu kaakkoistuulta ja hyvää tuulen suuntaa hyödyntäen oli aikomuksemme suunnata Tanskaan ja jatkaa sitten edelleen Saksaan. Torstai-iltana kuitenkin ajatuksemme muuttui. Ennusteen mukaan tuulen suunta olisi edelleen hyvä, mutta perjantaille luvattiin lähes koko päiväksi kovaa sadetta ja ukkosta. Se ei meitä houkutellut merelle lähtöön ja lopputuloksena päätimmekin jäädä useammaksi päiväksi Simrishamniin, vuokrata auton ja lähteä autoilemaan Pohjois-Saksaan. Perjantaiaamu oli vielä kaunis, mutta sitten ennuste oli oikeassa ja alkoi sade. Netin tutkakuvista totesimme, että jos olisimme lähteneet merelle, niin olisimme taivaltaneet koko päivän sateessa ja ukkosessa. Totesimme tehneemme hyvän päätöksen.


Lauantai ja sunnuntai 30.6.-1.7. meni siis autoreissulla. Ensin suuntasimme Tanskan kautta Lübeckiin ja sieltä edelleen Wardemündeen, missä yövyimme. Ohi mennessämme kävimme Rostockin satamassa varaamassa laivaliput sunnuntai-illalle Sassnitzista Ruotsin puolelle Trelleborgiin. Wardemündessa olemme olleet useita kertoja veneelläkin. Tiesimme ja totesimme, että sen viereen on tullut uusi suojainen venesatama Hohe Düne, jossa oli paljon paikkoja ja tyhjääkin, eikä satamamaksukaan ollut kova (17 euroa). Päivä oli helteinen ja ilta oli ihanan lämmin. Oli suloista istuskella illalla ulkona vielä pimeän tultua. 



Juutinrauman silta. Pitkä ...

 
... ja korkea
 Sunnuntaina kiertelimme rantareittejä pitkin edelleen itään. Mielenkiintoista oli käydä joissakin ennestään tutuissa paikoissa, joissa olemme viimeksi vierailleet toistakymmentä vuotta sitten. Alue on entistä Itä-Saksaa ja 90-luvun loppupuolella varsinkin maaseudulla oli aika ränsistynyttä. Nyt talot ovat saaneet maalia pintaan ja yleisnäkymä oli muuttunut aika paljon. Sen sijaan Sassnitzin vierassatama ei ollut ainakaan parempaan suuntaan mennyt. Samalla tavalla veneet olivat valtavan pitkän aallonmurtajan varrella, josta suihkutiloihin oli satojen metrien matka. Vaikutti siltä, että laitureita oltaisiin rakentamassa, mutta tiedä sitä, milloin tulevat. Muistelimme, miten olimme vuonna -99 syöneet rantaravintolassa, joka oli valtava pelkistetty avoin tila (perinteinen itäsaksalainen). Nyt sitä ei enää ollut. Rakennus kyllä oli, mutta tilalle oli tullut useampia pieniä tiloja. Hintojen totesimme olevan edelleen länttä alempia. Iso omenatortun pala maksoi kahvilassa 1 euron ja ison oluen olisi saanut 2 eurolla. Illalla palasimme siis laivalla Ruotsiin ja ajelimme veneelle.

Lyypekin vanhaa kaupunkia


Lyypekin Marienkirchen astronominen kello


Marienkirchen keskikäytävä


  Gutenbergin aikuinen painokone


Minä lähden nyt...


Saattajat. Ja heitä oli paljon.


Iltapala Wardemunden rantakuppilassa


Wardemunden ilta...


...jatkuu


... ja päättyy ilotulitukseen


Ei ne Saksan tiet aina niin hyviä ole

Ei kommentteja: