maanantaina, heinäkuuta 16, 2018

Iniö - Pakinainen - Rödjan - Helsinki -Kotka

Sopivassa valaistuksessa linjataulut näkyvät hyvin kauaksikin,
vastavaloon saa tihrata kunnolla.

Torstaina 12.7. Iniöstä lähtiessämme oli pläkä kuten parina edellisenäkin päivänä. Työkaverimme mökille Jettesaareen oli 17 mailin matka ja puolen päivän aikaan kiinnityimme Jettesaaren vieressä olevaan Pakinaisen laituriin, josta isäntä Ari haki meidät. Iltapäivä ja ilta sujuivat perinteisen rattoisasti rupatellessa, grillaillessa ja saunoessa mukavan lämpimässä säässä. Ennen puolta yötä palasimme Suvisussulle.

Hylje kivellä

Yhteysaluslaiturissa on rajoituksia, mutta takana näkyvään kylän laituriin on hyvä kiinnittyä.

Kuohuvat tervetulomaljat ja samalla malja yhteisille onnistuneille hankehakemuksille.
Tuija grillimestarina

Seuraavana aamuna Ari lähti liikkeelle tapansa mukaan minun nukkuessa puoli seitsemän aikoihin. Tuulta ei ollut ja koneella ajaminen jatkui. 

Tällä kertaa kauris uimassa.

Tässä vaiheessa alkoi surkean näköinen merivesi: sinilevää oli aivan mahdottomasti aina Haminaan asti. Emme ole ikinä nähneet Suomen vesillä sellaisia sinilevämääriä, mitä nyt oli. Kerran tai kaksi on Etelä-Itämerellä ollut hetkellisesti vastaavanlaista. Oli kuin olisimme ajaneet paksussa hernekeitossa. Sinilevän runsas määrä ei houkutellut viipymään enää yhtään pidempään merellä, joten päätimme edetä reippaasti Saimaalle.

Sinilevää, yäk
Ihan kuin olisi hernekeitossa ajanut

Hangossa autoja kuljettava laiva
Jälleen yksi kotka liitelemässä

Noin klo 16 ohitimme Hangon ja klo 19 paikkeilla kiinnityimme Rödjaniin, joka on Tammisaaren kansallispuistoaluetta. Rödjanin isäntäväellä oli vähän ankea tunnelma, sillä sauna oli edellisenä yönä palanut. Facebookissa monet veneilijät harmittelivat asiaa ja muistelivat, miten hyvä sauna se oli. Olemme itsekin joskus saunoneet siellä. Savukalaa oli myynnissä ja tarjolla oli jopa kampelaa, mitä nykyisin on vähän huonosti saatavilla. Toivotaan, että saunalle löytyisi jokin väliaikainen ratkaisu ennen uuden rakentamista, jotta veneilijät edelleen viihtyisivät Rödjanissa. (Lisäys 19.7.2018: Rödjaniin on tuotu kelluva tynnyrisauna.) Nyt oli vain viisi venettä. Päivän matkaksi tuli 76 mailia ja kaikki koneajoa.

Aamurusko Rödjanistä lähdettyä

Kauris rantakalliolla
 
Merimetsot ja joutsenet sulassa sovussa

Lauantaina 14.7. Rödjanista Helsinkiin Katajanokalle tuli 57 mailia edelleen 1-2 m/s tuulessa koneella ajaen, kunnes Kytön ja Helsingin välillä pääsimme purjehtimaan tuulen hieman voimistuessa. Katajanokalla olimme jo klo 15. Iltapäivän ja illan aikana ehdimme käydä Kauppatorilla, tehdä ruokaostokset, minä piipahdin kotona ja Ari pesi kaksi pyykkiä (ilmaiset pesukoneet ja kuivausrummut). Katajanokan vierassatamamaksu oli halventunut: muistelin sen joskus aiemmin ollen 40 euroa, nyt joka tapauksessa oli 32 euroa. Tässä vaiheessa oli Suomeenkin tullut todelliset hellesäät – vielä illalla klo 23 oli 23 astetta lämmintä!

Helsinkiin oli sunnuntaina tulossa USAn presidentti Trump ja maanantaina Venäjän presidentti Putin. Tämä näkyi mm. niin, että merivartioston ja armeijan alukset olivat merellä Helsingin edustalla, presidentin linnan ympärillä oli poliisiautoja runsaasti ja helikopterit pörräsivät taivaalla.

Sota-alus päivystää Kruunuvuoren selällä (Helsingin edustalla)
Sunnuntaiaamuna oltiin liikkeellä jo klo 5.30 ja tavoitteena Kotka. Loppumatkasta pääsimme vähän aikaa etenemään purjein, mutta pääosin koneella. Helle jatkui. Veneessä sisällä oli 31 astetta ja loki väitti meriveden lämpötilaksi 27 astetta, joskin epäilen, että osaa lämmöstä siirtyi rungon kautta lokianturiin. Kotkassa olimme sopivasti klo 18, jolloin alkoi mm-jalkapallon loppuottelu. Päivämatkaksi tuli 68 mailia.

Ei kommentteja: