keskiviikkona, kesäkuuta 13, 2018

Loma alkoi - Helsingistä Maarianhaminaan


Kesäkuu vaihtui ja loma alkoi ja samalla toukokuun poikkeuksellisen lämpimät säät loppuivat. Aikomuksemme oli startata liikkeelle ti 5.6., mutta tuolloin lämpötila oli 10-12 astetta ja pohjoistuulta oli 13-17 m/s. Kävimme viemässä veneelle tavaroita, mutta hyisen kylmän tuulen takia kummankaan ei tehnyt yhtään mieli lähteä liikkeelle, vaikka niin kovin oli jo lähtöä odotettukin.

Keskiviikkona 6.6. olimme hyvissä ajoin aamulla veneellä ja klo 10 olimme liikkeellä tankkauksen ja veden oton jälkeen. Ei nytkään ollut kovin lämmintä, päivällä taisi olla noin 15 astetta. Tuuli vaihteli – oli luodetta, länttä, kaakkoa ja lounasta. Välillä tuli sadekuuroja, välillä oli aurinkoa. Olimme kuvitelleet, että lämpimän toukokuun aikana veden lämpötila olisi kohonnut mukaviin lukemiin, mutta viime päivien tuulet olivat sekoittaneet vettä niin, että jossakin vaiheessa katsoessamme veden lämpötila oli vain 8,4 astetta. Siirtopurjehduksella pari viikkoa sitten oli ollut jo yli 14 astetta. Koneajona menimme Lähteelään ja matkaa tuli 34 mailia.

Kaunis ilta Lähteelässä

Seuraavalle päivälle oli taas luvattu aika kovaa länsituulta, joten päivän tavoitteena oli vain Elisaari, jossa olimme jo klo 11 jälkeen, kun olimme lähteneet noin klo 7. Lyhyisiin päivämatkoihin syynä oli myös Arin kipeä selkä. Elisaaressa oli mukava kävellä, näin myös pari peuraa. Edellisenä päivänä olin nähnyt aika läheltä Vuosaaren edustalla luodolla istuvan kotkan.

Ensin peura poseerasi, mutta sitten pötki pakoon.
Elisaaren kävelylenkkimaisemia

Perjantaiaamuna Ari irrotti köydet jo klo 5.30 ja päivä eteni aurinkoisessa säässä suurelta osin purjein.

Lintuja on aina mukava tarkkailla niin ilmassa kuin vedessäkin

Hanko jo kohta siintää
Hangossa olimme jo puoliltapäivin. Ari oli tilannut terveyskeskukseen ajan klo 15, kun selkä ei ollut helpottanut, vaikka oli käynyt pari viikkoa sitten työterveyslääkärillä ja saanut lääkkeitä, jotka olivat loppumassa. Terveyskeskuksessa meni aikansa. Lääkäri oli sitä mieltä, että on issiashermon vaiva ja antoi lisää lääkkeitä. Nyt ei sitten tänä kesänä passaa tehdä juoksulenkkejä ja päivämatkatkin täytynee pitää maltillisina ja ehkä vältellään ainakin aluksi kovempia kelejäkin. Illalla oli mukava saada Tuonoset extempore-vierailulle.

Tuonoset visiitillä

Hangosta matka jatkui Örön ja Sottungan kautta Maarianhaminaan. Örössä oli taas mukava kävellä ja katsella luontoa.

Vedenkorkeus on kovin alhaalla

Öröstä näkyi Bengtskär
Tuohon suuntaan jos lähtee, niin tietää, mihin päätyy.
Me emme vielä tiedä, mihin tänä kesänä päädymme.
Ilta saapuu Öröseen

Öröstä Sottungaan oli hyvä purjehduspäivä. Kuten aiemmin totesin, niin merivesi oli vielä kylmää ja sen mukaan merellä olo ei ole koskaan kovin lämmintä. Nyt Sottungaan mennessä sää kuitenkin lämpeni ja aurinko paistoi, vesikin oli jo yli 13 asteista. Iltapäivästä saattoikin jo heittää pitkät kalsarit pois ja tarkeni pelkällä pitkähihaisella puserolla. Niin ja oma osansa tarkenemiseen oli silläkin, että purjehdittiin myötätuuleen.

Hylje esittäytyi komeasti
Utö-Sottunga-väylän varrella näimme hyvin lähellä uiskentelevan hylkeen ja paljon haahkoja. Öröön mennessä matkaa tuli 26 mailia ja Sottungaan 57 mailia. Sottungassa vielä iltakin tuntui lämpimältä, samoin seuraava yö.

Maanantaina 11.6. lähdimme liikkeelle klo 7. Nyt oli taas koneajopäivä edellisen hyvän purjehduspäivän jälkeen. Olemme laiskoja luovimaan ja nyt Arin selän takia vielä herkemmin ajamme vastatuuliosuudet koneella. Olimme Maarianhaminassa tankkauksen ja septin tyhjennyksen jälkeen klo 13 ja matkaa tuli 34 mailia. Lopussa saimme muutaman pisaran vesisadetta. Muuten ilma oli hiostavan lämmintä. Tiistainkin vietimme Maarianhaminassa. Tällä kertaa emme tehneet ”ilmaista” risteilyä Ruotsin puolelle. Päivän lämpötila oli siinä 20 asteen paikkeilla.


Ei kommentteja: